Bahan-bahan:
1 mangkuk udang – dibuang kulit (kecuali ekor) dan urat hitam
1 biji bawang besar – dibelah 8
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka/1 sudu kecil gula perang
1/4 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Garam secukup rasa
Air jika perlu
5 sudu besar minyak
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil, dibuang biji, direbus
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis separuh bawang besar hingga layu dan perang.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar, kemudian masukkan gula Melaka. Tumis lagi hingga mendidih. Masukkan pula sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan udang, bawang besar, pes asam jawa dan garam. Kacau rata, tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment