Friday, January 26, 2018

Lunch 20.1.2018

Sambal Tumis Udang


Bahan-bahan:

1 mangkuk udang – dibuang kulit (kecuali ekor) dan urat hitam
1 biji bawang besar – dibelah 8
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka/1 sudu kecil gula perang
1/4 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Garam secukup rasa
Air jika perlu
5 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar halus:

Segenggam cili kering – dipotong kecil, dibuang biji, direbus
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis separuh bawang besar hingga layu dan perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar, kemudian masukkan gula Melaka. Tumis lagi hingga mendidih. Masukkan pula sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang, bawang besar, pes asam jawa dan garam. Kacau rata, tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.

No comments: