Bahan-bahan:
4 ketul paha ayam besar – dikelar sedikit
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
3 tangkai daun kari – ambil daunnya sahaja*
1 peket serbuk kari ayam Baba's*
1 sudu besar kerisik*
1/2 kotak santan Kara
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu. Sementara itu, bancuh bahan * dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
- Masukkan pes dan tumis hingga pecah minyak. Kacau selalu supaya tidak hangit.
- Masukkan ayam dan kacau rata, perlahankan api, tutup periuk untuk keluarkan air ayam.
- Setelah ayam kecut, masukkan air dan santan. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR. Masak beberapa minit lagi kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment