Monday, January 22, 2018

Dinner: 12.1.2018

Kari Ayam


Bahan-bahan:

4 ketul paha ayam besar – dikelar sedikit
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
3 tangkai daun kari – ambil daunnya sahaja*
1 peket serbuk kari ayam Baba's*
1 sudu besar kerisik*
1/2 kotak santan Kara
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu. Sementara itu, bancuh bahan * dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
  2. Masukkan pes dan tumis hingga pecah minyak. Kacau selalu supaya tidak hangit.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata, perlahankan api, tutup periuk untuk keluarkan air ayam.
  4. Setelah ayam kecut, masukkan air dan santan. Kacau rata.
  5. Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR. Masak beberapa minit lagi kemudian tutup api.

No comments: