Monday, January 22, 2018

Dinner: 11.1.2018

Maggi Goreng Kari



Bahan-bahan:

4 keping mi maggi tanpa perasa – direbus hingga lembut dan ditoskan
5 batang sosej ayam – dihiris tebal dan serong
1 pokok sawi bunga – dipotong 4 cm panjang, asingkan batang dan daun
3 biji tomato ceri – dibelah 2
2 biji tomato ceri – dipotong dadu
1/2 biji bawang Holland – dihiris
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Kicap secukupnya
2 sudu besar minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa (jika perlu)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, tomato dadu dan bawang Holland hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan cili kisar dan serbuk kari dan tumis sebentar. Kemudian, masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Tumis lagi.
  3. Masukkan sosej dan batang sawi dan masak sebentar. Masukkan mi dan daun sawi. Kacau rata dan renjiskan kicap. Goreng rata hingga cukup kering/basah.

No comments: