Friday, January 19, 2018

Lunch #2: 1.1.2018

Bawal Emas Sambal Hijau


Bahan-bahan:

1 ekor bawal emas sederhana besar – dipotong 3
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk:

20 biji cili padi hijau + merah
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng ikan hingga sedikit garing dan keemasan. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3 sudu besar sahaja. Tumis bahan kisar hingga layu dan sedikit garing. Masukkan perasa dan kacau rata. Tutup api.
  3. Sudukan ke atas ikan goreng tadi.

No comments: