Friday, January 26, 2018

Lunch: 20.1.2018

Kari Ikan Gerut-gerut


Bahan-bahan:

3 ketul ikan gerut-gerut – dibersihkan
5 biji bendi – dipotong 2
1 biji terung kecil – dipotong 4
1 biji cili merah – dibelah 2
1/2 biji tomato – dibelah 2
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan air, jadikan pes
2 tangkai daun kari – ambil daun sahaja
3 sudu besar santan KARA
1 sudu teh halba campur
1 biji bawang besar – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris seperti mancis
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3/4 senduk kecil minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur hingga harum, kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu dan berwarna perang.
  2. Masukkan pes kari dan daun kari. Tumis di atas api perlahan, kacau sentiasa hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air (lebih kurang 3/4 cawan, tambah jika perlu) dan pes asam jawa. Masukkan juga sayur-sayuran. Masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan ikan dan kacau perlahan, masak sehingga mendidih.
  5. Masukkan santan, garam dan MCR (jika suka). Didihkan sekali lagi dan tutup api.

No comments: