Bahan-bahan:
10 ketul ayam yang dipotong kecil
1 botol kecil pes kari hijau Thai (beli di AEON)
1 tangkai daun limau purut – dibuang ranting
1 pokok daun ketumbar – asingkan akarnya, dibasuh bersih, bahagian daun dan tangkai dihiris
2 biji terung panjang (kecil) – dipotong ikut suka
5 biji tomato ceri
5 tangkai cili padi merah – dibelah sedikit
1 keping asam keping
3/4 kotak santan
1/4 cawan air
1/2 sudu besar gula nisan Thai
1 sudu besar sos ikan Thai
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa (agak-agak sahaja sebab dah ada pes dan sos ikan)
Cara-cara:
- Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan santan dan akar ketumbar. Panaskan di atas api kecil sehingga berwap sambil dikacau selalu.
- Masukkan pes kari hijau dan kacau rata. Masukkan ayam, daun limau purut, asam keping, air, gula nisan dan sos ikan. Kacau rata dan kacau sekali sekala hingga ayam 3/4 masak.
- Masukkan terung dan masak lagi hingga empuk.
- Masukkan tomato, cili padi, garam, MCR dan 3/4 hirisan daun ketumbar. Kacau rata beberapa minit sebelum tutup api.
- Semasa menghidang, taburkan baki daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment