Friday, January 19, 2018

Lunch #2: 10.1.2018

Siakap Kukus Limau Pedas


Bahan-bahan:

1/2 ekor ikan siakap (bahagian ekor)
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
3 inci halia – dihiris mancis
1 biji tomato – dipotong 4
1/2 biji bawang Holland – dihiris
3 biji limau nipis – diambil jusnya
1 sudu besar sos ikan
1/4 cawan air
1 pokok daun ketumbar – asingkan akar, basuh bersih
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan pengukus. Sementara itu, letak ikan di dalam bekas tahan panas.
  2. Taburkan bawang putih, halia, bawang Holland, akar ketumbar dan tomato.
  3. Bancuh air bersama jus limau nipis, sos ikan, lada sulah dan MCR. Tuangkan ke atas ikan.
  4. Kukus ikan hingga masak. Angkat.
  5. Taburkan dengan hirisan daun ketumbar.

No comments: