Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan siakap (bahagian ekor)
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
3 inci halia – dihiris mancis
1 biji tomato – dipotong 4
1/2 biji bawang Holland – dihiris
3 biji limau nipis – diambil jusnya
1 sudu besar sos ikan
1/4 cawan air
1 pokok daun ketumbar – asingkan akar, basuh bersih
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan pengukus. Sementara itu, letak ikan di dalam bekas tahan panas.
- Taburkan bawang putih, halia, bawang Holland, akar ketumbar dan tomato.
- Bancuh air bersama jus limau nipis, sos ikan, lada sulah dan MCR. Tuangkan ke atas ikan.
- Kukus ikan hingga masak. Angkat.
- Taburkan dengan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment