Monday, January 22, 2018

18.1.2018

Roti Celup Telur


Bahan-bahan:

10 keping roti Gardenia – dipotong 2 (segi tiga)
2 biji telur*
1/4 cawan susu segar*
Sedikit serbuk lada putih dan garam*
Mentega

Cara-cara:

  1. Pukul bahan bertanda * hingga sebati.
  2. Panaskan mentega (lebih kurang 1 sudu besar, boleh tambah lagi jika sudah kering) dalam non-stick pan.
  3. Celupkan roti ke dalam telur dan susun di dalam non-stick pan. Goreng hingga kekuningan dan balikkan. Angkat dan hidangkan.




Nasi Lemak



Bahan-bahan nasi:

1 cawan beras Thai
2 cawan beras biasa
1 batang serai – diketuk
6 hirisan halia
1/2 biji bawang besar – dihiris
2 helai daun pandan – disimpul
1/2 kotak santan Kara
3 cawan (cawan beras) air
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Basuh beras hingga bersih. Toskan.
  2. Tuangkan air dan santan. Kemudian, masukkan bahan-bahan lain. Kacau rata dan masak seperti biasa menggunakan rice cooker. Setelah masak, gemburkan dan tutup semula. Biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.

Sambal Ikan Bilis

Bahan-bahan cili kisar:

2 cawan cili kering rebus – dibuang biji
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya

Bahan-bahan lain:

1 cawan ikan bilis – dibasuh bersih
1 biji bawang besar – dihiris
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka
Garam secukup rasa
Air jika perlu
6 sudu besar minyak masak (atau lebih)

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama (tambah jika perlu), tumis separuh bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar diikuti dengan gula Melaka dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, asam keping dan garam. Kacau rata hingga mendidih dan masukkan ikan bilis dan baki bawang. Kacau sebentar dan tutup api.

No comments: