Bahan-bahan:
10 keping roti Gardenia – dipotong 2 (segi tiga)
2 biji telur*
1/4 cawan susu segar*
Sedikit serbuk lada putih dan garam*
Mentega
Cara-cara:
- Pukul bahan bertanda * hingga sebati.
- Panaskan mentega (lebih kurang 1 sudu besar, boleh tambah lagi jika sudah kering) dalam non-stick pan.
- Celupkan roti ke dalam telur dan susun di dalam non-stick pan. Goreng hingga kekuningan dan balikkan. Angkat dan hidangkan.
Nasi Lemak
Bahan-bahan nasi:
1 cawan beras Thai
2 cawan beras biasa
1 batang serai – diketuk
6 hirisan halia
1/2 biji bawang besar – dihiris
2 helai daun pandan – disimpul
1/2 kotak santan Kara
3 cawan (cawan beras) air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Basuh beras hingga bersih. Toskan.
- Tuangkan air dan santan. Kemudian, masukkan bahan-bahan lain. Kacau rata dan masak seperti biasa menggunakan rice cooker. Setelah masak, gemburkan dan tutup semula. Biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan cili kisar:
2 cawan cili kering rebus – dibuang biji
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya
Bahan-bahan lain:
1 cawan ikan bilis – dibasuh bersih
1 biji bawang besar – dihiris
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka
Garam secukup rasa
Air jika perlu
6 sudu besar minyak masak (atau lebih)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama (tambah jika perlu), tumis separuh bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar diikuti dengan gula Melaka dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air, asam keping dan garam. Kacau rata hingga mendidih dan masukkan ikan bilis dan baki bawang. Kacau sebentar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment