Bahan-bahan:
10 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 batang serai – diketuk
5 helai daun limau purut
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka
1 keping asam keping
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ayam 3/4 masak, angkat, toskan minyak. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran 5 sudu besar sahaja. Tumis serai hingga harum. Kemudian, masukkan cili kisar dan daun limau purut. Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan gula Melaka. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air, asam keping, garam dan MCR. Kacau rata sehingga mendidih.
- Masukkan ayam goreng dan kacau rata. Sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment