Bahan-bahan nasi:
1 cawan beras wangi Thai + 2 cawan beras biasa/basmathi – dibasuh bersih dan ditoskan
1 batang serai – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul
5 biji bawang merah – dihiris nipis
3 inci halia – dipotong dan diketuk
1/2 kotak santan KARA
3 cawan air (cawan sama menyukat beras)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
- Setelah masak, gemburkan nasi dan biarkan rehat (tutup) selama lebih kurang 5 minit sebelum dihidangkan.
Hidangan Sampingan:
Telur goreng mata
Hirisan timun
Kacang goreng (jika suka)
Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibasuh bersih dan ditoskan
1 biji besar bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
4 senduk besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 – 2 ketul kecil gula Melaka
1 keping asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan. Ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, tumis separuh hirisan bawang hingga layu.
- Masukkan cili kisar, tumis sebentar. Masukkan sos tiram dan gula Melaka. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air, baki bawang dan asam keping. Kacau. Setelah mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa.
- Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Kacau sebentar dan tutup api.
- Untuk menghidangkan, sendukkan nasi lemak ke atas pinggan. Susun bahan sampingan dan letakkan kuah sambal.
No comments:
Post a Comment