Friday, January 26, 2018

Breakfast: 18.1.2018

Nasi Lemak



Bahan-bahan nasi:

1 cawan beras wangi Thai + 2 cawan beras biasa/basmathi – dibasuh bersih dan ditoskan
1 batang serai – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul
5 biji bawang merah – dihiris nipis
3 inci halia – dipotong dan diketuk
1/2 kotak santan KARA
3 cawan air (cawan sama menyukat beras)
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
  2. Setelah masak, gemburkan nasi dan biarkan rehat (tutup) selama lebih kurang 5 minit sebelum dihidangkan.
Hidangan Sampingan:

Telur goreng mata
Hirisan timun
Kacang goreng (jika suka)

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:

1 cawan ikan bilis – dibasuh bersih dan ditoskan
1 biji besar bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
4 senduk besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 – 2 ketul kecil gula Melaka
1 keping asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan. Ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama, tumis separuh hirisan bawang hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar, tumis sebentar. Masukkan sos tiram dan gula Melaka. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, baki bawang dan asam keping. Kacau. Setelah mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Kacau sebentar dan tutup api.
  6. Untuk menghidangkan, sendukkan nasi lemak ke atas pinggan. Susun bahan sampingan dan letakkan kuah sambal.

No comments: