Friday, January 19, 2018

Dinner: 9.1.2018

Ikan Merah Masak Kicap


Bahan-bahan:

3 keping ikan merah*
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*

1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Kicap Tamin secukupnya
Sedikit air
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus seperti mancis
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul rata bahan bertanda *. Goreng hingga kuning dan sedikit garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga sedikit garing. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap, serbuk lada hitam dan air. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan goreng, bawang Holland dan cili merah. Kacau rata, setelah bawang agak layu, tutup api.

No comments: