Bahan-bahan:
3 keping ikan merah*
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*
1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Kicap Tamin secukupnya
Sedikit air
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus seperti mancis
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul rata bahan bertanda *. Goreng hingga kuning dan sedikit garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga sedikit garing. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap, serbuk lada hitam dan air. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan ikan goreng, bawang Holland dan cili merah. Kacau rata, setelah bawang agak layu, tutup api.
No comments:
Post a Comment