Friday, January 26, 2018

23.1.2018: Projek Karipap

Karipap Daging


Bahan-bahan kulit karipap:

2 1/2 cawan tepung gandum Cap Bunga Ros – diayak
1/4 buku mentega + 1/4 cawan minyak – dipanaskan
2 sudu besar vegetable shortening
1 sudu teh garam halus + air sejuk dari fridge (agak-agak)
Sedikit tepung ditaburkan di atas dulang/penggelek



Cara-cara:
  1. Masukkan tepung ke dalam bekas besar. Buatkan lubang di bahagian tengah.
  2. Perlahan-lahan tuangkan minyak panas di bahagian tengah. Gunakan senduk kayu untuk mengacau bahan. Setelah agak sejuk, gunaka hujung jari untuk meramas tepung.
  3. Masukkan shortening dan teruskan meramas tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Tuangkan air sejuk sedikit-sedikit sambil terus menguli dan mula menjadi doh yang boleh diuli.
  5. Sambung uli hingga tidak melekat dan doh nampak licin. Perap selama 1/2 jam – 2 jam. Kalau nak terus buat pun boleh juga, tapi inti kena sejuk betul-betul.
  6. Ambil sejemput doh dan bulat-bulatkan menjadi bebola (macam meatball Ikea tu). Buat sehingga habis.

Bahan-bahan inti:

2 biji kentang – dipotong dadu
1 biji keledek oren sederhana – dipotong dadu
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1 pokok daun sup/ketumbar – dihiris halus
2 tangkai daun kari – ambil daun sahaja
1 keping daging kisar Ramly – dibiar lembut pada suhu bilik
1 peket serbuk kari daging Baba’s – dijadikan pes
Garam, gula (lebih sedikit) dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
5 sudu besar minyak masak
Air secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk halus:

1/2 cawan udang kering – direndam hingga lembut, ditoskan
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan pula daun kari dan pes kari. Tumis hingga sedikit garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging kisar dan gemburkan, kacau rata hingga bertukar warna.
  4. Masukkan kentang, keledek, bawang, daun sup, garam, gula dan MCR. Kacau rata.
  5. Masukkan air hingga menutupi paras kentang sahaja. Masak sehingga airnya kering, sesuaikan rasa.
  6. Biarkan betul-betul sejuk sebelum mula membuat karipap.

Untuk membuat karipap:
  1. Tabur sedikit tepung pada alas dan penggelek. Ambil sebiji bebola, leperkan dengan tapak tangan, kemudian gelek dengan roller pin hingga nipis (jangan terlalu tebal atau terlalu nipis).
  2. Angkat dan letakkan di atas tapak tangan. Letakkan 1 sudu besar (atau lebih) inti ke bahagian tengah. Kemudian, tutup kedua-dua hujung dan tekan-tekan dengan jari supaya inti ditutup dengan doh.
  3. Mulakan mengelim dari satu hujung ke satu hujung.
  4. Letakkan di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Buat sehingga habis.
  5. Panaskan minyak agak banyak. Pastikan tidak terlalu panas. Goreng karipap hingga keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Hidangkan.

No comments: