Jom tengok resipi.
Sotong Goreng Tepung
Bahan-bahan:
3 ekor sotong sederhana – dibuang kulit, dihiris bulat 2 cm
Tepung beras + tepung goreng seafood + tepung goreng ala KFC secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak.
- Basuh sotong dan toskan airnya.
- Gaulkan dengan campuran tepung secukupnya hingga bersalut rata.
- Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya.
Ikan Bawal Sweet and Sour
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal sederhana – dikelar
Sedikit tepung jagung + tepung beras
Sedikit serbuk kunyit + Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan sos:
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/2 inci halia – dihiris halus
1/2 biji tomato – dipotong dadu
2 biji cili hijau – dipotong dadu
1 tangkai daun limau purut
1 batang serai – diketuk
1 1/2 senduk kecil cili kisar
Sos cili, sos tiram, sos ikan secukupnya
Sedikit gula Melaka dan Maggi Cukup Rasa
Daun ketumbar – untuk hiasan
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan bersama tepung, serbuk kunyit dan perasa. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyaknya dan letakkan di atas pinggan hidangan. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 senduk kecil. Tumis bawang putih, bawang Holland, halia dan serai hingga harum dan sedikit layu. Kemudian, masukkan cili kisar dan tomato. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, gula Melaka dan daun limau purut. Tumis hingga menggelegak dan masukkan sedikit air.
- Masukkan cili hijau dan MCR. Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat. Tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng dan hiaskan.
Tau Miu Tumis Sos Tiram
Bahan-bahan:
1/2 peket tau miu – dibasuh, ditoskan
1/2 biji cili merah – dihiris serong
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
Sedikit minyak
Sos tiram, air dan MCR secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang Holland. Tumis lagi hingga layu.
- Masukkan tau miu, sos tiram, air dan cili merah. Kacau rata hingga lembut dan tutup api.
No comments:
Post a Comment