Friday, January 19, 2018

Lunch #1: 1.1.2018

Ketam ala Kam Heong


Bahan-bahan:

2 ekor ketam bunga sederhana besar – dipotong bahagian hujungnya dan dibelah 2
2 sudu besar tepung beras*
1 sudu besar tepung jagung*
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

*Bancuh dengan sedikit air dan salutkan pada ketam

5 tangkai daun kari – dibuang tangkai
4 tangkai cili kering – dibasuh, dipotong 3 cm panjang
1 biji bawang besar – dipotong 4
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 inci halia – dihiris halus (mancis)
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar serbuk kari – dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar cili kisar
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ketam hingga keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja.
  3. Tumis bawang putih dan halia hingga harum, masukkan cili kering dan daun kari. Tumis lagi hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan pes kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan sos tomato, kacau rata. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air. Kacau rata.
  5. Setelah mendidih, masukkan bawang besar, garam dan perasa serta ketam. Gaul rata hingga bersalut dan angkat.

No comments: