Friday, January 19, 2018

Lunch: 8.1.2018

Kerang Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:

1 kg kerang jenis besar – dibersihkan pasirnya
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – disiat
1 keping asam keping
1 kotak santan
1/4 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 biji cili padi hijau + merah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
3 biji tomato ceri
2 inci kunyit
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan bahan kisar, serai, daun kunyit dan asam keping. Panaskan di atas api kecil hingga berwap sambil dikacau sekali sekala.
  2. Masukkan air, santan, garam, perasa dan kerang. Kacau selalu hingga masak.

*Dapat petua dari ex-colleague, tambah tomato untuk memekatkan kuah.

No comments: