Friday, January 26, 2018

Lunch 21.1.2018

Ikan Kerisi Masak Cuka


Bahan-bahan:

3 ekor ikan kerisi
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan kuah:

3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 sudu teh halba campur
1 – 2 sudu besar cuka putih
3/4 cawan air
1 biji cili merah – dibelah tanpa putus
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng ikan hingga agak garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Di dalam periuk, panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang kecil, bawang putih dan halia hingga harum dan layu.
  3. Masukkan air, cuka dan cili merah. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng dan sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
  4. Lauk ini lebih sedap jika dimakan keesokan harinya.

No comments: