Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kuah:
3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 sudu teh halba campur
1 – 2 sudu besar cuka putih
3/4 cawan air
1 biji cili merah – dibelah tanpa putus
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng ikan hingga agak garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
- Di dalam periuk, panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang kecil, bawang putih dan halia hingga harum dan layu.
- Masukkan air, cuka dan cili merah. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng dan sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
- Lauk ini lebih sedap jika dimakan keesokan harinya.
No comments:
Post a Comment