Monday, January 22, 2018

Lunch #1: 13.1.2018

Ikan Goreng Sambal


Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung besar – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan sambal:

3/4 cawan cili kisar
3 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh gula perang
1/2 biji bawang Holland – dihiris
Sedikit daun ketumbar yang diracik
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh pes asam jawa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar sahaja. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi beberapa minit.
  3. Masukkan bawang Holland. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan pes asam jawa dan garam. Kacau rata. Tutup api.
  4. Tuangkan ke atas ikan goreng dan taburkan daun ketumbar.

No comments: