Bahan-bahan:
1 ekor ikan kembung besar – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan sambal:
3/4 cawan cili kisar
3 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh gula perang
1/2 biji bawang Holland – dihiris
Sedikit daun ketumbar yang diracik
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh pes asam jawa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar sahaja. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan bawang Holland. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan pes asam jawa dan garam. Kacau rata. Tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng dan taburkan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment