Monday, December 9, 2013

Telur Angsa Masak Gulai Lemak Cili Padi



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 biji telur angsa
1 batang serai – diketuk
1/2 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1 kotak santan + 1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumbuk:
1 biji cili merah
5 biji cili padi

Cara-cara:
  1. Masukkan santan, serbuk kunyit, serai, daun kunyit, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Pecahkan telur di dalam mangkuk kemudian tuangkan sebiji demi sebiji ke dalam periuk.
  3. Masak di atas api sederhana, kacau selalu sehingga telur kental. Perasakan secukupnya.
  4. Setelah mendidih, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: