Thursday, December 12, 2013

Buah Melaka

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu besar pandan emulco
Kiub gula Melaka
1 helai daun pandan – disimpul

Hiasan:
Kelapa parut + sedikit garam halus

Cara-cara:

  1. Masukkan tepung pulut dan air di dalam bekas. Gaulkan hingga menjadi doh, tuangkan pewarna dan pandan emulco. Uli sehingga mendapat doh yang boleh dibentuk (tambah mana yang patut, tepung atau air).
  2. Sediakan periuk berisi air dan daun pandan. Didihkan.
  3. Sementara itu, ambil sedikit doh, bulat-bulatkan, leperkan di bahagian tengah dan isi dengan gula Melaka. Kemudian, tutup doh dan bulatkan kembali. Masukkan ke dalam air mendidih.
  4. Buat sepuluh-sepuluh. Apabila bebola timbul di dalam air rebusan, maksudnya kuih dan masak. Angkat dan golek-golekkan dalam kelapa. Susun di dalam pinggan hidangan. Buat sehingga habis.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: