1/2 ekor angsa – dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
2 tangkai daun kari
1 paket serbuk kari daging/ayam
2 sudu besar serbuk cili
1/2 kotak santan
1/4 cawan air asam jawa
1 biji kentang – dibelah 4
Air, garam secukup rasa
Minyak
Cara-cara:
- Rebus angsa dengan air dan 2 sudu besar cuka sehingga dagingnya lembut dan empuk. Toskan.
- Bancuh serbuk kari, serbuk cili dan daun kari dengan air hingga menjadi pes.
- Panaskan 4 sudu besar minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan layu.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga garing.
- Kemudian, masukkan angsa dan gaul rata, masukkan air (hingga menutupi angsa) dan kentang. Gaul dan tutup periuk. Gunakan api sederhana.
- Setelah mendidih, tuangkan santan dan didihkan lagi, barulah masukkan garam secukup rasa. Didihkan sekali lagi.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment