Thursday, December 12, 2013

Sup Sawi dan Daging

Bahan-bahan:
5 pokok sawi bunga kecil – diasingkan batang dan daun (daun dipotong kecil)
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
2 hiris halia – dipotong kecil
1 sudu besar serbuk lada hitam
100 g hirisan daging batang pinang
Air dan garam secukupnya
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  2. Masukkan daging dan tumis sebentar hingga daging bertukar warna.
  3. Masukkan lada hitam dan batang sawi, tumis sebentar.
  4. Masukkan air, setelah mendidih, masukkan daun sawi dan garam secukup rasa.
  5. Setelah mendidih, tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: