400 g daging batang pinang - dihiris nipis
1 batang serai - diketuk
1 helai daun limau purut
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
1/2 sudu besar gula perang
Bahan-bahan dikisar:
1 1/2 cawan cili kering - dipotong kecil dan direbus
2 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula perang, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan daging, asam keping dan daun limau purut. Setelah mendidih, masukkan bawang besar. Masak sehingga kuah agak pekat, jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Tambah air jika perlu.
- Akhir sekali, masukkan garam. Gaul rata sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment