Wednesday, December 11, 2013

Sambal Tumis Daging

Bahan-bahan:
400 g daging batang pinang - dihiris nipis
1 batang serai - diketuk
1 helai daun limau purut
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
1/2 sudu besar gula perang

Bahan-bahan dikisar:
1 1/2 cawan cili kering - dipotong kecil dan direbus
2 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula perang, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  2. Masukkan daging, asam keping dan daun limau purut. Setelah mendidih, masukkan bawang besar. Masak sehingga kuah agak pekat, jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Tambah air jika perlu.
  3. Akhir sekali, masukkan garam. Gaul rata sebentar dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: