Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak – dipotong
5 biji bendi
1 biji tomato – dibelah 4
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 paket serbuk kari daging (pedas)
1 sudu teh serbuk cili
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
3 sudu besar minyak masak
1 mangkuk air asam jawa
3/4 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Bancuh serbuk kari, serbuk cili dan daun kar untuk dijadikan pes.
- Panaskan minyak, tumis bahan hiris bersama halba campur hingga wangi. Kemudian, masukkan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
- Setelah mendidih, masukkan pula bendi dan garam secukup rasa. Didihkan sekali lagi dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment