Saturday, December 14, 2013

Dinner 13.12.13 (Friday)

Kari Ikan Jenahak Tanpa Santan

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak – dipotong
5 biji bendi
1 biji tomato – dibelah 4
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 paket serbuk kari daging (pedas)
1 sudu teh serbuk cili
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
3 sudu besar minyak masak
1 mangkuk air asam jawa
3/4 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bancuh serbuk kari, serbuk cili dan daun kar untuk dijadikan pes.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris bersama halba campur hingga wangi. Kemudian, masukkan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
  4. Setelah mendidih, masukkan pula bendi dan garam secukup rasa. Didihkan sekali lagi dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: