Tuesday, December 17, 2013

Dinner 17.12.13 (Tue)

Kurma Daging dan Kentang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 mangkuk hirisan daging batang pinang
1 biji kentang - dibelah 4
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar kerisik
1 paket rempah kurma
1 sudu besar serbuk cili
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
4 biji bawang merah - dhiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1/2 cawan santan segar + 1/2 cawan air
1 biji cili merah - dibelah 2
1/2 pokok daun ketumbar - diracik
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bancuh rempah kurma bersama serbuk cili, daun kari, kerisik dan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik baunya.
  3. Masukkan pula bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu.
  4. Masukkan pes kurma dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging dan gaul rata hingga air daging keluar.
  6. Kemudian, masukkan santan dan kentang. Didihkan di atas api sederhana dan tutup periuk supaya kentang cepat empuk. Kacau sekali-sekala.
  7. Setelah empuk, masukkan cili merah, daun ketumbar dan garam, kacau sebentar.
  8. Setelah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.


Kangkung Goreng Belacan

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - disiang
1 sudu besar minyak

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
1 biji cili padi
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Setelah agak garing, masukkan kangkung dan sedikit air. Kacau rata hingga separuh layu.
  3. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Mrs K tak guna garam sebab belacan dah masin.

No comments: