Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 mangkuk hirisan daging batang pinang
1 biji kentang - dibelah 4
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar kerisik
1 paket rempah kurma
1 sudu besar serbuk cili
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
4 biji bawang merah - dhiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1/2 cawan santan segar + 1/2 cawan air
1 biji cili merah - dibelah 2
1/2 pokok daun ketumbar - diracik
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Bancuh rempah kurma bersama serbuk cili, daun kari, kerisik dan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik baunya.
- Masukkan pula bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu.
- Masukkan pes kurma dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan gaul rata hingga air daging keluar.
- Kemudian, masukkan santan dan kentang. Didihkan di atas api sederhana dan tutup periuk supaya kentang cepat empuk. Kacau sekali-sekala.
- Setelah empuk, masukkan cili merah, daun ketumbar dan garam, kacau sebentar.
- Setelah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.
Kangkung Goreng Belacan
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - disiang
1 sudu besar minyak
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
1 biji cili padi
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Setelah agak garing, masukkan kangkung dan sedikit air. Kacau rata hingga separuh layu.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Mrs K tak guna garam sebab belacan dah masin.
No comments:
Post a Comment