Pulut Kuning (Tanpa Kukus)
Bahan-bahan:
4 cawan beras pulut susu – direndam semalaman bersama 2 sudu teh serbuk kunyit dan sekeping asam keping)
1 kotak (kecil) santan
3/4 sudu besar garam (secukup rasa)
2 helai daun pandan – disimpul
Cara-cara:
- Selepas semalaman, bilas beras pulut dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tuangkan santan, garam, daun pandan dan air (hingga melepasi sedikit sahaja aras pulut – jangan banyak sangat nanti pulut lembik).
- Masak seperti memasak nasi putih. Ketika hampir masak, gembur-gemburkan dan biarkan masak sepenuhnya.
Rendang Ayam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam sederhana – dipotong kecil
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 keping asam keping
2 helai daun limau purut
1/2 paket kelapa parut putih
2 sudu besar kerisik
4 biji bawang merah – dihiris
1 1/2 paket santan segar
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula Melaka secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering – dipotong dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
3 inci halia – dipotong
2 inci lengkuas – dipotong
3 batang serai – dipotong
2 inci kunyit hidup – dipotong
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan tambah air hingga menutupi paras ayam.
- Renihkan di atas api sederhana hingga kuah agak pekat. Masukkan garam dan gula Melaka secukup rasa. Setelah mendapat kepekatan kuah yang diingini, tutup api.
- Sedia dihidangkan bersama pulut kuning.
Bubur Kacang Durian
Bahan-bahan:
1 cawan kacang hijau – dibasuh bersih
1 paket santan segar
1 ketul gula Melaka
1/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan – disimpul
8 ulas durian
1/2 cawan sagu – dibasuh
Cara-cara:
- Masukkan kacang hijau ke dalam periuk. Tuangkan air hingga menutupi paras kacang hijau. Masukkan juga daun pandan. Rebus hingga kembang.
- Setelah kembang, masukkan santan, gula Melaka, gula pasir, garam dan durian. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah dan berminyak.
- Setelah sebati, masukkan sagu dan sedikit air (jika kuah terlalu pekat). Didihkan sekali lagi dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment