Wednesday, December 11, 2013

Sambal Telur

Bahan-bahan:
5 biji telur
1 keping asam keping
1/2 sudu besar gula perang
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar:
1 cawan cili kering - dipotong dan direbus
2 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu. Kemudian, masukkan bahan kisar dan tumis sebentar.
  2. Masukkan gula perang dan sos tiram dan kacau. Tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air dan garam, kacau rata. Pecahkan telur ke dalam kuah sambal. Gunakan api kecil, tutup kuali dan biarkan telur mengeras.
  4. Setelah telur keras dan kuah sedikit pekat, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: