Tuesday, December 17, 2013

Breakfast/Lunch 17.12.13 (Tue)

Nasi Lemak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 pot beras - dibasuh bersih dan ditoskan
2 helai daun pandan - disimpul
4 biji bawang merah - dihiris
3 inci halia - dihiris
3/4 cawan santan + air (cukup pada paras 3 pot)
1/2 sudu besar garam

Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak pada fungsi Nasi Lemak (43 minit) atau masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan nasi dan biarkan selama 5 minit di dalam periuk barulah dihidangkan.



Sambal Ikan Bilis

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering - dipotong dan direbus
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga menggelegak. Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan 1/2 cawan air dan asam keping dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan bawang besar dan kacau seketika. Kemudian, masukkan ikan bilis. Jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping.
  3. Masukkan garam dan kacau rata. Setelah kuah agak pekat, tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.


Kari Udang dan Kacang Buncis

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 urat kacang buncis - dipotong serong
1 genggam udang kecil yang sudah dikupas
1/2 paket serbuk kari udang
1 tangkai daun kari
1/2 cawan santan segar + 1/4 cawan air
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Bancuh serbuk kari bersama daun kari dan sedikit air untuk dijadikan pes.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan santan, setelah mendidih, masukkan kacang buncis. Setelah mendidih, masukkan udang.
  4. Setelah mendidih, masukkan garam dan didihkan.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: