Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 pot beras - dibasuh bersih dan ditoskan
2 helai daun pandan - disimpul
4 biji bawang merah - dihiris
3 inci halia - dihiris
3/4 cawan santan + air (cukup pada paras 3 pot)
1/2 sudu besar garam
Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak pada fungsi Nasi Lemak (43 minit) atau masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan nasi dan biarkan selama 5 minit di dalam periuk barulah dihidangkan.
Sambal Ikan Bilis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
4 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering - dipotong dan direbus
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga menggelegak. Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan 1/2 cawan air dan asam keping dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan bawang besar dan kacau seketika. Kemudian, masukkan ikan bilis. Jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping.
- Masukkan garam dan kacau rata. Setelah kuah agak pekat, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Kari Udang dan Kacang Buncis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 urat kacang buncis - dipotong serong
1 genggam udang kecil yang sudah dikupas
1/2 paket serbuk kari udang
1 tangkai daun kari
1/2 cawan santan segar + 1/4 cawan air
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Bancuh serbuk kari bersama daun kari dan sedikit air untuk dijadikan pes.
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan santan, setelah mendidih, masukkan kacang buncis. Setelah mendidih, masukkan udang.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan didihkan.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment