Bahan-bahan:
1 ekor ikan baung - dipotong 5, direndam dalam air asam jawa, ditoskan
2 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - diracik
1 keping asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 paket santan segar
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi merah + hijau
3 biji bawang merah
Cara-cara:
- Masukkan santan, air, bahan tumbuk, serbuk kunyit, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Didihkan. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan asam keping. Kacau perlahan-lahan tetapi selalu supaya ikan tidak hancur.
- Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa. Kacau sekali-sekala perlahan-lahan sehingga mendidih sekali lagi dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment