Sunday, December 1, 2013

Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:
1 ekor ikan baung - dipotong 5, direndam dalam air asam jawa, ditoskan
2 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - diracik
1 keping asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 paket santan segar
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi merah + hijau
3 biji bawang merah

Cara-cara:

  1. Masukkan santan, air, bahan tumbuk, serbuk kunyit, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Didihkan. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
  2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan asam keping. Kacau perlahan-lahan tetapi selalu supaya ikan tidak hancur.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa. Kacau sekali-sekala perlahan-lahan sehingga mendidih sekali lagi dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: