Tuesday, December 17, 2013

Dinner 16.12.13 (Mon)

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibelah belakang
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan kelapa parut putih

Bahan-bahan ditumbuk halus:
2 biji bawang merah
1 batang serai
2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji cili merah
1/2 sudu teh garam
1/2 kuntum bunga kantan

Cara-cara:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
  2. Gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut kemudian isikan ke dalam bahagian belakang ikan padat-padat.
  3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan hingga masak.
  4. Sedia dihidangkan.


Sup Sawi dan Telur

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ikat sawi bunga - disiang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu teh Maggi Cukup Rasa
3 biji telur
1/2 sudu besar minyak
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
  2. Setelah layu, masukkan air. Setelah mendidih, masukkan perasa, kemudian diikuti dengan telur (pecahkan sebiji-sebiji).
  3. Tutup periuk dan setelah telur masak, masukkan sawi dan kacau perlahan-lahan hingga sawi layu.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: