Thursday, December 12, 2013

Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis – dibasuh
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
2 papan petai – dikupas
1 keping asam keping
1/2 sudu besar gula perang
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak masak
Air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing dan angkat. Toskan minyak dan ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram, teruskan menumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan petai dan bawang besar, tumis lagi lebih kurang 5 minit. Kemudian, masukkan asam keping.
  4. Masukkan air dan setelah mendidih, masukkan ikan bilis dan garam. Gaul rata sebentar dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: