3/4 cawan ikan bilis – dibasuh
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
2 papan petai – dikupas
1 keping asam keping
1/2 sudu besar gula perang
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak masak
Air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing dan angkat. Toskan minyak dan ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram, teruskan menumis hingga pecah minyak.
- Masukkan petai dan bawang besar, tumis lagi lebih kurang 5 minit. Kemudian, masukkan asam keping.
- Masukkan air dan setelah mendidih, masukkan ikan bilis dan garam. Gaul rata sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment