Friday, December 6, 2013

Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana – dikupas kulit
3 papan petai – diambil isi
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak
1/4 cawan air asam jawa
1/2 sudu besar gula perang

Bahan-bahan dikisar:
25 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih

Cara-cara:

  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram dan tumis lagi sehingga pecah minyak dan garing.
  • Masukkan petai dan tumis lagi, kemudian masukkan udang, kacau sebentar, masukkan sedikit air jika perlu.
  • Kemudian, masukkan bawang kuning, air asam jawa dan garam.
  • Setelah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.

No comments: