Sumber asal: Mamafami
Sumber rujukan: Irma
Olahan: mrskojiwami
Pandan Butter Cake
Alatan yang diperlukan:
1 biji loyang bulat 8 inci
1 helai baking sheet 8 inci
Bahan-bahan:
180 g gula kastor
250 g (1 ketul) mentega SCS
5 biji telur saiz A
4 sudu besar whipping cream
200 g tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar pandan emulco
1/2 sudu teh pewarna hijau
Cream Cheese Frosting resepi yang sama dari sini.
Cara-cara:
- Mula-mula, panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit.
- Sediakan loyang. Lapik dasar loyang dengan baking sheet dan sapukan lebihan mentega di sekeliling loyang dan dasarnya. Ketepikan.
- Masukkan mentega dan gula dalam mixing bowl dan putar dari kelajuan perlahan hingga paling laju sehingga gula hancur dan adunan menjadi putih dan berkrim, lebih kurang 5 minit.
- Kemudian, turunkan kelajuan kepada sederhana dan masukkan telur satu persatu, setiap sebiji putar sebati sebelum dimasukkan telur yang seterusnya.
- Masukkan esen vanila dan putar sebentar. Kemudian, masukkan 1/3 tepung dan putar sekejap. Kemudian, masukkan 2 sudu besar whipping cream, diikuti 1/3 tepung, 2 sudu besar whipping cream dan akhir sekali baki tepung. Putar sebati.
- Masukkan pandan emulco dan pewarna hijau, putar sebati dalam 2 minit.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan menggunakan spatula.
- Bakar selama 1 jam dan uji sama ada kek sudah masak. Kalau belum masak, turunkan suhu kepada 160 darjah C dan bakar lagi selama 10 minit.
- Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan ke atas redai tanpa membuka loyang. Biarkan sejuk selama 30 minit kemudian buka loyang dan buang baking sheet.
- Biarkan kek sejuk sendiri sebelum dihias dengan frosting.
- Untuk kek ini, Mrs K belah kek kepada dua bahagian. Sapukan frosting dan tutup semula dengan sekeping lagi kek (bahagian dipotong diletak di bahagian atas). Kemudian, frosting seluruh permukaan kek.
No comments:
Post a Comment