Monday, December 9, 2013

Six Layer Rainbow Cake for Haqimie's Birthday

1st attempt. Deco 'asal boleh' je. Untuk resepi asal, boleh rujuk pada link. Mine is modified version. Tapi end product jadi je cuma kena lebihkan frosting tu baru cantik. First time melayer cake dan menyalut kek. Next time, boleh buat tebal-tebal sikit.

Sumber: Secubit Garam

Resepi asal: Kaitlin Flannery

Rujukan: Madiha@Ratna & K. Nor

Bahan-bahan kek:
3 cawan tepung kek – diayak
1/2 sudu kecil garam halus
1 cawan mentega Anchor (suhu bilik)
1 1/2 cawan gula kastor
5 biji putih telur (suhu bilik)
2 sudu kecil esen vanila
1 1/2 cawan susu segar (suhu bilik)
Pewarna – ungu, biru, hijau, merah jambu, oren, kuning – 1/2 sudu teh untuk setiap pewarna
Loyang 8”
Pelapik baking sheet 8” sebagai alas loyang
Sedikit mentega – untuk gris

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 180°C.
  2. Sediakan loyang. Alaskan dasar loyang dengan baking sheet dan sapukan mentega pada baking sheet dan sekeliling loyang. Ketepikan.
  3. Ayak tepung bersama garam. Ketepikan.
  4. Putar mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil terus memutar. Masukkan esen vanila pula.
  5. Masukkan tepung dan susu segar berselang-seli (dimulai dengan tepung dan diakhiri juga dengan tepung).
  6. Setelah sebati, tutup mixer. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian sama banyak. Masukkan pewarna dan kacau rata.
  7. Masukkan adunan berwarna ungu ke dalam loyang dan bakar selama 15 minit. Setelah masak, keluarkan dan sejukkan di atas redai bersama dengan lapik baking sheet. Jangan buang dulu lapik untuk memudahkan kerja melapis kek.
  8. Ulang untuk adunan yang lain sehingga habis.
  9. Setelah kek sejuk sepenuhnya, bolehlah mula melapis dengan cream cheese frosting. Selepas melapis, sejukkan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong.

Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan:
250 g cream cheese Tatura
125 g mentega Anchor
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar jus lemon

Cara-cara:

  1. Putar kesemua bahan hingga kembang dan gebu. Simpan di dalam peti sejuk setengah jam sebelum digunakan.
















No comments: