Thursday, May 3, 2018

Menu tak ingat tarikh

Terung Goreng Berlada


Bahan-bahan:

1 biji terung panjang jenis besar / apa-apa jenis terung - dipotong ikut suka
1 keping tempe - dihiris setebal 1 cm
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan daun bawang - hiasan

Bahan-bahan dikisar kering (kasar):

Segenggam ikan bilis - dibilas dan ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
10 biji cili padi hijau - dipotong

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng terung hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan minyaknya.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1 sudu besar sahaja.
  3. Tumis bahan kisar hingga wangi dan sedikit garing di atas api sederhana.
  4. Masukkan sos tiram dan tumis lagi beberapa minit.
  5. Masukkan garam dan MCR, kacau rata dan masukkan terung goreng.
  6. Masak hingga terung lembut dan tutup api.
  7. Taburkan daun bawang semasa menghidang.





Sotong Percik


Bahan-bahan:

8 ekor sotong sederhana
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Gula kabung/Melaka/biasa secukup rasa
1 kotak santan KARA
1 keping asam gelugur
Air secukupnya
2 sudu besar minyak masak
Hirisan daun bawang - hiasan

Bahan-bahan dikisar halus:

1 biji cili merah - dipotong
5 biji cili padi - dipotong
10 tangkai cili kering - dipotong dan direndam dalam air panas, ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
1 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
2 batang serai - dipotong
2 inci kunyit - dipotong
Sedikit belacan bakar

Cara-cara:

  1. Sediakan pengukus dan didihkan. Susun sotong di atas lapik kukusan dan kukus selama 7 - 9 minit (hingga bertukar warna). Keluarkan dan kelarkan sedikit.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk kecil. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak di atas api sederhana.
  3. Masukkan santan, asam gelugur, garam, MCR dan gula secukup rasa.
  4. Tambah air jika terlalu pekat. Masak sehingga pekat dan berubah warna kepada oren pekat. Tutup api.
  5. Celupkan sotong ke dalam kuah percik dan gril seketika di atas non-stick pan hingga sedikit garing. Angkat dan susun di dalam pinggan hidangan dan tuangkan lebihan kuah percik di atasnya.
  6. Tabur daun bawang sebelum dihidang.



Bayam Tumis Bawang Putih


Bahan-bahan:

1/2 ikat bayam hijau - disiang
1 biji cili merah - dihiris serong
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
Sedikit air
1 sudu besar minyak masak/kelapa
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Rendam bayam yang sudah disiang di dalam besen dan tuangkan 1 sudu besar cuka makan. Rendam lebih kurang 10 minit untuk membersihkan kotoran pada sayur. Toskan dan basuh beberapa kali lagi kerana bayam selalunya berpasir.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan bawang Holland. Tumis hingga layu.
  3. Masukkan bayam, cili merah dan sedikit air. Besarkan api dan goreng (stir-fry) segera sambil masukkan garam dan MCR secukup rasa.
  4. Sebaik sahaja layu, tutup api dan hidangkan.

No comments: