Wednesday, May 23, 2018

Menu 21 Mei 2018

5 Ramadhan


Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan untuk cili kisar (terpakai untuk semua jenis masakan bersambal – buat stok untuk seminggu):

5 cawan cili kering yang digunting – dibuang biji
4 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Kisar kesemua bahan hingga halus dan simpan di dalam bekas yang sesuai.
  2. Guna dalam masa 1 – 2 minggu (perhatikan warna dan bau, jika berbau masam, buang dan buat baru).
  3. Sesuai untuk semua jenis masakan bersambal, pes untuk masakan bergoreng atau sebagai base untuk rendang, asam pedas dan lain-lain.

Bahan-bahan:

350 gm udang sederhana – dipotong muncung dan dibuang urat hitam
1 cawan petai yang dikupas dan dibelah 2
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
1 cawan cili kisar
1/3 sudu besar gula melaka
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 inci belacan – dibakar dan dihancurkan
1 keping asam gelugur
Air secukupnya
Garam dan sedikit Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan belacan hingga mendidih.
  2. Masukkan gula melaka dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan petai dan asam gelugur. Kacau sekali-sekala hingga petai agak lembut.
  5. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau rata, tambah air jika perlu.
  6. Akhir sekali, tambahkan garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.






Kari Kepala Ikan Jenahak

Bahan-bahan:

1 keping kepala ikan jenahak
1 biji lada solok – dibuang biji dan dipotong kasar
1 biji terung – dipotong jejari tebal
1 1/2 peket kecil serbuk kari ikan Baba's
2 sudu kecil halba campur
4 biji bawang merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris mancis
3 tangkai daun kari – dilurutkan
1/2 sudu besar pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
3 sudu besar santan (kotak)
Garam dan Maggi Cukup Rasa
5 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan masukkan halba campur. Kemudian, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan serbuk kari, daun kari dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan kepala ikan dan terung. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam, MCR, santan dan lada solok. Renih hingga kepala ikan betul-betul masak dan terung lembut. Tutup api.










Inti Karipap Sardin

Bahan-bahan:

2 1/2 ketul sardin dalam tin – dilecek dan dihaluskan
3 biji kentang – dipotong dadu
1 biji bawang besar – dipotong dadu
Segenggam daun ketumbar – dicincang kasar
3 tangkai daun kari – dilurutkan
3 sudu besar rempah kari ikan Adabi
Gula secukup rasa
Garam dan MCR secukup rasa
Air secukupnya
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar kering:

2 sudu besar udang kering – direndam sebentar
5 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan kentang, bawang besar, daun ketumbar, air (menutupi paras kentang), gula, garam dan MCR. Kacau rata, tutup kuali dan kecilkan api.
  4. Kacau sekali sekala hingga inti agak kering tapi masih lembap (bukan garing).
  5. Angkat dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk.
  6. Simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.

No comments: