Sambal Tumis Udang dan Petai
Bahan-bahan untuk cili kisar (terpakai untuk semua jenis masakan bersambal – buat stok untuk seminggu):
5 cawan cili kering yang digunting – dibuang biji
4 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil
Air secukupnya
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Kisar kesemua bahan hingga halus dan simpan di dalam bekas yang sesuai.
- Guna dalam masa 1 – 2 minggu (perhatikan warna dan bau, jika berbau masam, buang dan buat baru).
- Sesuai untuk semua jenis masakan bersambal, pes untuk masakan bergoreng atau sebagai base untuk rendang, asam pedas dan lain-lain.
Bahan-bahan:
350 gm udang sederhana – dipotong muncung dan dibuang urat hitam
1 cawan petai yang dikupas dan dibelah 2
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
1 cawan cili kisar
1/3 sudu besar gula melaka
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 inci belacan – dibakar dan dihancurkan
1 keping asam gelugur
Air secukupnya
Garam dan sedikit Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan belacan hingga mendidih.
- Masukkan gula melaka dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan petai dan asam gelugur. Kacau sekali-sekala hingga petai agak lembut.
- Masukkan udang dan bawang besar. Kacau rata, tambah air jika perlu.
- Akhir sekali, tambahkan garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
Kari Kepala Ikan Jenahak
Bahan-bahan:
1 keping kepala ikan jenahak
1 biji lada solok – dibuang biji dan dipotong kasar
1 biji terung – dipotong jejari tebal
1 1/2 peket kecil serbuk kari ikan Baba's
2 sudu kecil halba campur
4 biji bawang merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris mancis
3 tangkai daun kari – dilurutkan
1/2 sudu besar pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
3 sudu besar santan (kotak)
Garam dan Maggi Cukup Rasa
5 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan masukkan halba campur. Kemudian, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan perang.
- Masukkan serbuk kari, daun kari dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan kepala ikan dan terung. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam, MCR, santan dan lada solok. Renih hingga kepala ikan betul-betul masak dan terung lembut. Tutup api.
Inti Karipap Sardin
Bahan-bahan:
2 1/2 ketul sardin dalam tin – dilecek dan dihaluskan
3 biji kentang – dipotong dadu
1 biji bawang besar – dipotong dadu
Segenggam daun ketumbar – dicincang kasar
3 tangkai daun kari – dilurutkan
3 sudu besar rempah kari ikan Adabi
Gula secukup rasa
Garam dan MCR secukup rasa
Air secukupnya
4 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar kering:
2 sudu besar udang kering – direndam sebentar
5 ulas bawang putih – dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan perang.
- Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kentang, bawang besar, daun ketumbar, air (menutupi paras kentang), gula, garam dan MCR. Kacau rata, tutup kuali dan kecilkan api.
- Kacau sekali sekala hingga inti agak kering tapi masih lembap (bukan garing).
- Angkat dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
No comments:
Post a Comment