Rendang Kacang Panjang dan Perut Versi Tak Pedas
Bahan-bahan:
1/2 kg perut lembu (warna putih seperti towel) - direbus hingga mendidih dan ditoskan
4 urat kacang panjang - dipotong serong 4 cm panjang
2 tangkai cili hijau - dihiris serong
2 inci halia - dihiris batang mancis
1/2 helai daun kunyit - diracik
1 batang serai - diketuk
3/4 kotak santan KARA
2 sudu teh serbuk kunyit
Air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
*Kalau suka versi pedas, boleh tambah 10 biji cili padi hijau yang ditumbuk halus
Cara-cara:
- Hiris perut sedikit tebal lebih kurang 3 inci panjang.
- Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan MCR ke dalam kuali dan panaskan, kuantiti air agak-agak hingga menutupi kesemua bahan.
- Renihkan sambil dikacau sekali-sekala. Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR secukup rasa.
- Masak sehingga kuahnya pekat (bukan kering) dan tutup api.
Sambal Belacan Versi mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 biji cili merah - dipotong kecil
15 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
3 inci belacan - dibakar
1/2 sudu besar gula nisan kuning / gula perang
1 sudu besar sos ikan
Air suam mencukupi
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
Garam jika kurang masin
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan tekan button pulse, supaya hasil kisaran tidak terlalu hancur/halus, biar kasar-kasar sedikit. Simpan di dalam balang kaca yang bersih dan kering.
- Simpan di dalam fridge sehingga digunakan. Guna sudu kering untuk mencedok.
Ikan Senangin Masak Ala Kengsom @ Asam Pedas Thai
Bahan-bahan:
1 ekor (1 kg) ikan senangin - dipotong 4
1/2 biji nanas madu - disiang, dipotong setebal 3 inci
5 biji bendi*
Segenggam daun kesum
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
1/2 sudu besar gula nisan kuning
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan dikisar halus:
2 biji cili merah - dipotong kecil
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
1 inci halia
1 biji bawang besar - dipotong
1 inci kunyit
1 batang serai - dipotong kecil
3 biji tomato ceri - dibelah 2 (saya tambah)
1 inci belacan
Air secukupnya
*Resipi asal menggunakan kangkung
Cara-cara:
- Masukkan air dan bahan kisar ke dalam periuk dan panaskan.
- Setelah mendidih, masukkan asam jawa, gula nisan, daun kesum, nanas madu, garam dan MCR. Renihkan.
- Kemudian, masukkan ikan dan bendi. Masak hingga bendi lembut dan ikan masak.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment