Friday, May 4, 2018

Menu 4 Mei 2018

Rendang Kacang Panjang dan Perut Versi Tak Pedas


Bahan-bahan:

1/2 kg perut lembu (warna putih seperti towel) - direbus hingga mendidih dan ditoskan
4 urat kacang panjang - dipotong serong 4 cm panjang
2 tangkai cili hijau - dihiris serong
2 inci halia - dihiris batang mancis
1/2 helai daun kunyit - diracik
1 batang serai - diketuk
3/4 kotak santan KARA
2 sudu teh serbuk kunyit
Air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

*Kalau suka versi pedas, boleh tambah 10 biji cili padi hijau yang ditumbuk halus

Cara-cara:

  1. Hiris perut sedikit tebal lebih kurang 3 inci panjang.
  2. Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan MCR ke dalam kuali dan panaskan, kuantiti air agak-agak hingga menutupi kesemua bahan.
  3. Renihkan sambil dikacau sekali-sekala. Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR secukup rasa.
  4. Masak sehingga kuahnya pekat (bukan kering) dan tutup api.




Sambal Belacan Versi mrskojiwami


Bahan-bahan:

3 biji cili merah - dipotong kecil
15 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
3 inci belacan - dibakar
1/2 sudu besar gula nisan kuning / gula perang
1 sudu besar sos ikan
Air suam mencukupi
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
Garam jika kurang masin

Cara-cara:

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan tekan button pulse, supaya hasil kisaran tidak terlalu hancur/halus, biar kasar-kasar sedikit. Simpan di dalam balang kaca yang bersih dan kering.
  2. Simpan di dalam fridge sehingga digunakan. Guna sudu kering untuk mencedok.


Ikan Senangin Masak Ala Kengsom @ Asam Pedas Thai



Bahan-bahan:

1 ekor (1 kg) ikan senangin - dipotong 4
1/2 biji nanas madu - disiang, dipotong setebal 3 inci
5 biji bendi*
Segenggam daun kesum
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
1/2 sudu besar gula nisan kuning
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:

2 biji cili merah - dipotong kecil
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
1 inci halia
1 biji bawang besar - dipotong
1 inci kunyit
1 batang serai - dipotong kecil
3 biji tomato ceri - dibelah 2 (saya tambah)
1 inci belacan
Air secukupnya

*Resipi asal menggunakan kangkung

Cara-cara:

  1. Masukkan air dan bahan kisar ke dalam periuk dan panaskan.
  2. Setelah mendidih, masukkan asam jawa, gula nisan, daun kesum, nanas madu, garam dan MCR. Renihkan.
  3. Kemudian, masukkan ikan dan bendi. Masak hingga bendi lembut dan ikan masak.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: