Bawal Emas Masak Gulai Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
2 keping bawal emas sederhana besar
1 batang serai – diketuk
3 helai daun limau purut – diracik
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam gelugur
1/4 cawan air
3/4 kotak santan
1 biji terung panjang – dipotong 4 memanjang
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
3 biji bawang merah – dipotong kecil
1 1/2 inci kunyit – dipotong kecil
3 biji tomato ceri – dibelah 2
20 biji cili padi merah dan hijau – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar, air, serai, daun kunyit dan daun limau purut ke dalam periuk dan panaskan.
- Setelah mendidih, masukkan santan, asam gelugur, ikan dan terung. Perlahankan api dan renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk mengelakkan santan pecah minyak.
- Balikkan ikan perlahan-lahan supaya tidak hancur. Renihkan lagi sambil dikacau sekali sekala.
- Masukkan garam dan MCR. Renihkan hingga kuah sedikit pekat dan tutup api.
Daging Lembu Masak Sambal
Bahan-bahan:
400 gm daging lembu – dihiris nipis
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1 batang serai – diketuk
3 helai daun limau purut – diracik
1 1/2 cawan cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
Air secukupnya
1/2 cawan minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Daun ketumbar untuk hiasan
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis serai dan cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lebih kurang 5 minit.
- Masukkan sos tiram dan daun limau purut. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan asam gelugur, kacau rata sekali sekala hingga keluar airnya. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
- Masukkan garam dan MCR, kacau rata hingga kuah memekat dan tutup api.
Inti Popia Carbonara
Bahan-bahan:
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – dicincang halus
4 ketul isi dada ayam – dipotong dadu
7 biji cendawan butang dalam tin – dipotong dadu
1 tin sos carbonara Prego
1/4 peket parmesan cheese yang diparut
Garam dan MCR secukup rasa
2 sudu besar minyak kelapa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang Holland dan bawang putih hingga perang dan harum.
- Masukkan isi ayam dan kacau rata hingga berubah warna.
- Masukkan cendawan dan tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan sos carbonara, keju, garam dan MCR secukup rasa.
- Kacau hingga agak pekat dan tutup api.
- Biarkan sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
Budu
Bahan-bahan:
3 biji bawang merah – dihiris nipis
5 biji cili padi merah dan hijau – dihiris nipis
2 biji limau kasturi – diambil jusnya
1/2 botol budu Cap Limau
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan dan hidangkan bersama ikan goreng.
No comments:
Post a Comment