Monday, May 28, 2018

Menu 28 Mei 2018

12 Ramadhan

Menu:

Kari ikan tenggiri dan bendi
Ayam masak ala kung pao
Ikan keli bakar
Air asam kerisik
Popia carbonara




Ayam Masak Ala Kung Pao


Bahan-bahan:

4 ketul isi ayam – dipotong kiub
Tepung beras + tepung ubi + 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa (basically apa-apa jenis tepung pun boleh)
Minyak untuk menggoreng

1/2 bawang Holland – dihiris kasar
1 cawan kiub lada benggala hijau
3 biji tomato ceri – dibelah 2
10 tangkai cili kering – dipotong 2 dan direndam sebentar
Segenggam kacang badam (sepatutnya gajus)
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
2 inci halia – dihiris nipis
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kicap ABC
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan campuran tepung hingga bersalut kesemuanya. Goreng hingga perang dan angkat, toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Goreng badam sebentar, angkat dan toskan. Ketepikan.
  3. Goreng cili kering sebentar, angkat dan toskan. Ketepikan.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja. Tumis bawang putih hingga harum kemudian masukkan halia. Tumis lagi hingga perang.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan pula kicap ABC dan sos tiram. Tumis lagi hingga mendidih.
  6. Masukkan air, bawang Holland dan lada benggala. Kacau dan biarkan mendidih.
  7. Masukkan ayam goreng, kacang badam dan cili kering. Kacau rata hingga sedikit pekat dan tutup api.

No comments: