Thursday, May 3, 2018

Menu 3 May 2018


Hot Dog ala A&W

Bahan-bahan:

6 buku roti hot dog - dibelah bahagian tengah tanpa putus
Marjerin disapu pada kedua-dua bahagian dalam roti
2 batang hot dog jumbo - dipotong 2 dan dikelar sedikit
4 batang hot dog biasa - dikelar sedikit

Bahan-bahan sos daging kisar:

1 blok daging kisar Ramly - dinyahbeku (thawed)
1 helai daun bay (salam)
1 sudu teh mixed herbs
1 tin Sos Spagheti Prego Selasih dan Bawang Putih
1 tin air
3 sudu besar sos lada hitam Swiss Bear
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji bawang Holland - dipotong dadu kecil (dibahagi 2)
5 ulas bawang putih - dicincang
3 sudu besar minyak masak/zaitun

Cara-cara:

  1. Panaskan non-stick pan dan telangkupkan bahagian roti yang disapu marjerin dan gril hingga perang sedikit. Angkat dan ketepikan.
  2. Gril hot dog dan tambahkan sedikit marjerin hingga sedikit garing. Angkat dan sumbatkan ke dalam roti. Untuk hot dog saiz biasa, letakkan 2 batang.
  3. Untuk membuat sos, panaskan periuk sederhana dan masukkan minyak.
  4. Setelah panas, tumis bawang putih hingga sedikit perang dan masukkan 1 bahagian bawang Holland. Tumis hingga layu dan masukkan daging. Kacau rata hingga daging berubah warna.
  5. Masukkan sos spaghetti, air, mixed herbs dan daun bay. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan MCR secukup rasa.
  6. Perlahankan api dan masak hingga pekat. Tuangkan sos ke atas hot dog dan taburkan dengan bawang Holland yang didadu.






Gulai Lemak Cili Padi Ikan Masin, Pucuk Paku dan Labu

Bahan-bahan:

1/4 biji labu manis (kuning) - dipotong kiub 5 cm dan dikupas kulitnya
Secekak pucuk paku yang sudah disiang
1/2 keping ikan masin bertulang besar - direndam dan ditoskan
1 batang serai - diketuk
1/2 helai daun kunyit - diracik
2 biji bawang merah - dihiris nipis
1/2 cawan air
1/2 kotak santan KARA
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 biji cili padi hijau - dipotong
5 biji cili padi merah - dipotong
1 biji bawang besar - dipotong
2 inci kunyit hidup - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan air, 3 sudu besar bahan kisar (baki simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk), serai, daun kunyit dan labu. Renihkan di atas api kecil hingga labu 1/2 masak.
  2. Masukkan santan, asam gelugur, ikan masin dan bawang merah. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk elakkan santan pecah. Setelah berwap, masukkan pucuk paku, garam dan MCR (agak-agak sebab ikan masin dah bergaram).
  3. Masak beberapa minit lagi sambil dikacau sekali-sekala dan tutup api.




Sambal Tumis Ikan Jenahak

Bahan-bahan:

2 keping ikan jenahak
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

1 batang serai - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
Gula Melaka dan garam secukup rasa
Air secukupnya jika suka berkuah

Bahan-bahan dikisar halus:

Segenggam cili kering - dipotong, dibuang biji, direbus, dibilas, ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar. Tumis serai hingga naik bau dan masukkan hirisan bawang besar. Perlahankan api dan tumis hingga betul-betul layu.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis sebentar. Masukkan pula gula Melaka dan tumis lagi beberapa minit.
  4. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan air, asam gelugur dan garam. Seimbangkan rasa. Setelah agak pekat, tutup api.
  6. Tuangkan ke atas ikan goreng dan sedia dihidangkan. Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar.

No comments: