Hot Dog ala A&W
Bahan-bahan:
6 buku roti hot dog - dibelah bahagian tengah tanpa putus
Marjerin disapu pada kedua-dua bahagian dalam roti
2 batang hot dog jumbo - dipotong 2 dan dikelar sedikit
4 batang hot dog biasa - dikelar sedikit
Bahan-bahan sos daging kisar:
1 blok daging kisar Ramly - dinyahbeku (thawed)
1 helai daun bay (salam)
1 sudu teh mixed herbs
1 tin Sos Spagheti Prego Selasih dan Bawang Putih
1 tin air
3 sudu besar sos lada hitam Swiss Bear
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji bawang Holland - dipotong dadu kecil (dibahagi 2)
5 ulas bawang putih - dicincang
3 sudu besar minyak masak/zaitun
Cara-cara:
- Panaskan non-stick pan dan telangkupkan bahagian roti yang disapu marjerin dan gril hingga perang sedikit. Angkat dan ketepikan.
- Gril hot dog dan tambahkan sedikit marjerin hingga sedikit garing. Angkat dan sumbatkan ke dalam roti. Untuk hot dog saiz biasa, letakkan 2 batang.
- Untuk membuat sos, panaskan periuk sederhana dan masukkan minyak.
- Setelah panas, tumis bawang putih hingga sedikit perang dan masukkan 1 bahagian bawang Holland. Tumis hingga layu dan masukkan daging. Kacau rata hingga daging berubah warna.
- Masukkan sos spaghetti, air, mixed herbs dan daun bay. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan MCR secukup rasa.
- Perlahankan api dan masak hingga pekat. Tuangkan sos ke atas hot dog dan taburkan dengan bawang Holland yang didadu.
Gulai Lemak Cili Padi Ikan Masin, Pucuk Paku dan Labu
Bahan-bahan:
1/4 biji labu manis (kuning) - dipotong kiub 5 cm dan dikupas kulitnya
Secekak pucuk paku yang sudah disiang
1/2 keping ikan masin bertulang besar - direndam dan ditoskan
1 batang serai - diketuk
1/2 helai daun kunyit - diracik
2 biji bawang merah - dihiris nipis
1/2 cawan air
1/2 kotak santan KARA
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
10 biji cili padi hijau - dipotong
5 biji cili padi merah - dipotong
1 biji bawang besar - dipotong
2 inci kunyit hidup - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan air, 3 sudu besar bahan kisar (baki simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk), serai, daun kunyit dan labu. Renihkan di atas api kecil hingga labu 1/2 masak.
- Masukkan santan, asam gelugur, ikan masin dan bawang merah. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk elakkan santan pecah. Setelah berwap, masukkan pucuk paku, garam dan MCR (agak-agak sebab ikan masin dah bergaram).
- Masak beberapa minit lagi sambil dikacau sekali-sekala dan tutup api.
Sambal Tumis Ikan Jenahak
Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 batang serai - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
Gula Melaka dan garam secukup rasa
Air secukupnya jika suka berkuah
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering - dipotong, dibuang biji, direbus, dibilas, ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar. Tumis serai hingga naik bau dan masukkan hirisan bawang besar. Perlahankan api dan tumis hingga betul-betul layu.
- Masukkan bahan kisar dan tumis sebentar. Masukkan pula gula Melaka dan tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air, asam gelugur dan garam. Seimbangkan rasa. Setelah agak pekat, tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng dan sedia dihidangkan. Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment