Sunday, May 6, 2018

Menu 5 Mei 2018



Kerabu Perut dan Pucuk Paku

Bahan-bahan:

300 gm perut lembu – direbus hingga lembut dan dihiris
1/2 ikat pucuk paku – ambil daunnya sahaja dan dibasuh bersih
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1/2 kuntum bunga kantan – dihiris nipis
Sedikit daun ketumbar – dihiris halus (jika suka)
2 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar gula nisan kuning / gula biasa secukup rasa
Garam secukup rasa
Jus limau nipis secukup rasa

Bahan-bahan dikisar kering:

3 biji bawang merah – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
3 biji cili padi hijau – dipotong
1/2 inci halia – dipotong
1 batang serai – dipotong
1 inci belacan – dibakar

Cara-cara:

  1. Panaskan periuk berisi air (3/4 penuh). Setelah mendidih, masukkan pucuk paku dan celur lebih kurang 3 – 4 minit atau sehingga lembut. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk besar, satukan kerisik, gula, garam, jus limau nipis dan bahan kisar. Kacau rata hingga sebati.
  3. Masukkan perut dan kacau rata diikuti dengan pucuk paku. Kacau rata.
  4. Masukkan bawang besar, daun ketumbar dan bunga kantan. Kacau rata.
  5. Hidangkan segera.


Ikan Cencaru Goreng Sambal Cili Padi

Bahan-bahan:

3 ekor ikan cencaru jenis kecil – disiang dan dibersihkan
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kering:

15 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
1 biji bawang Holland – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 5 sudu besar sahaja.
  3. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan garam dan MCR secukup rasa. Setelah agak garing, tutup api.
  4. Tuangkan (skim minyak) ke atas ikan.


Gulai Lemak Cili Padi Perut dan Pucuk Paku

Bahan-bahan:

200 gm perut lembu yang sudah direbus - dihiris sedikit nipis
1/2 ikat pucuk paku – ambil daunnya sahaja dan dibasuh bersih
1/2 biji hirisan bawang besar
1 batang serai – diketuk
1/2 helai daun kunyit – diracik
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 biji cili padi hijau dan merah – dipotong
3 biji bawang merah – dipotong
2 inci kunyit – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan air, bahan kisar, serai, daun kunyit, asam gelugur dan perut hingga mendidih.
  2. Masukkan santan, bawang besar, pucuk paku, garam dan MCR. Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu untuk elakkan santan pecah minyak.
  3. Sesuaikan rasa dan tutup api.

Tempe dan Ikan Bilis Goreng Cili Padi

Bahan-bahan:

1 bungkus tempe daun pisang – dihiris nipis
Segenggam ikan bilis mata biru – dibasuh dan ditoskan
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan kisar sama seperti resipi ikan di atas.

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing, angkat dan ketepikan.
  2. Goreng ikan bilis pula hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja. Tumis bahan kisar hingga garing, dan masukkan tempe dan ikan bilis.
  4. Sesuaikan rasa dengan garam dan MCR.

No comments: