Wednesday, May 30, 2018

Menu 29 Mei 2018

14 Ramadhan

Daging Masak Hitam

Sumber: Facebook

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:

500 gm daging – direbus hingga masak, simpan air rebusan
2 biji bawang besar – dihiris nipis
1 batang serai – diketuk
1 biji tomato – dihiris nipis
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari daging Baba's
5 tangkai daun kari – dilurutkan
Kicap ABC dan kicap Tamin secukupnya
2 biji kentang – dihiris nipis
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1/2 cawan minyak masak

Bahan-bahan rempah:

1 batang kulit kayu manis – dipatah-patahkan
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji buah keras
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar lada hitam

Cara-cara:

  1. Hiris daging yang sudah direbus melawan urat dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan sangai (goreng tanpa minyak) bahan-bahan rempah hingga harum. Keluarkan, biarkan sejuk seketika kemudian kisar kering hingga halus. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak. Goreng kentang hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  4. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan serai hingga layu dan perang.
  5. Masukkan bahan rempah yang dikisar, cili kisar dan tomato. Tumis hingga pecah minyak sambil dikacau sekali-sekala.
  6. Masukkan rempah kari dan separuh daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  7. Masukkan 1 1/2 cawan air rebusan daging dan daging. Kacau rata dan tutup kuali. Biarkan mendidih.
  8. Masukkan kicap ABC dan kicap Tamin, garam dan MCR. Kacau rata, tutup kuali dan kacau sekali-sekala hingga kuah memekat tetapi tidak kering. Masukkan kentang goreng dan kacau rata. Tutup api.



Masak Lemak Cili Padi Kerang dan Nanas


Bahan-bahan:

500 gm kerang rebus – dibuang separuh kulit
10 kiub nanas dalam tin
1 batang serai – diketuk
1/2 helai daun kunyit – diracik
3 helai daun limau purut – diracik
1/2 kotak santan
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

2 biji bawang merah – dipotong kecil
1 1/2 inci kunyit – dipotong kecil
15 biji cili padi merah dan hijau – dipotong kecil
3 biji tomato ceri – dipotong 2
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Tuangkan bahan kisar dan air ke dalam periuk. Masukkan serai, daun kunyit, daun limau purut dan asam gelugur. Didihkan.
  2. Masukkan kerang dan nanas, didihkan.
  3. Masukkan santan, garam dan MCR. Perlahankan api dan renihkan hingga berwap sambil dikacau sekali sekala untuk elakkan santan pecah minyak.
  4. Setelah mendidih, tutup api.



Bayam Tumis Bawang Putih


Bahan-bahan:

1 ikat bayam hijau – disiang, direndam dan dibilas beberapa kali
1 biji cili merah – dihiris serong
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar minyak kelapa/masak
Air secukupnya
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum dan masukkan bayam dan air.
  2. Besarkan api dan kacau rata hingga agak layu. Masukkan MCR dan cili merah, kacau sebentar dan tutup api.

No comments: