Gulai Tempoyak Ikan Senangin
Bahan-bahan:
2 ketul ikan senangin
1/2 batang bunga kantan
Segenggam daun kesum (tanpa tangkai)
Sedikit daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
Air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)
Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji cili merah – dipotong kecil
5 biji cili padi hijau – dipotong kecil
1 biji bawang merah – dipotong kecil
1 inci kunyit – dipotong kecil
1 sudu besar tempoyak
Sedikit air
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar, air, daun kunyit dan serai ke dalam periuk dan didihkan.
- Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, asam gelugur, garam dan MCR.
- Perlahankan api dan renihkan hingga ikan masak.
Ikan Pari Masak Gerang Asam
Sumber: Google
Bahan-bahan:
1 ekor ikan pari sederhana besar – dipotong kepada beberapa bahagian
1 biji terung bulat – dibelah 6
2 potong nanas madu – dipotong kecil
1/2 batang bunga kantan
Segenggam daun kesum (tanpa tangkai)
2 tangkai daun limau purut
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 senduk kecil minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
2 cawan cili kering – dipotong kecil, dibuang biji dan direndam air panas
3 biji bawang merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
1 inci lengkuas – dipotong kecil
1 inci kunyit – dipotong kecil
1 batang serai (besar) – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar di atas api sederhana hingga pecah minyak sambil dikacau selalu.
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau dan biarkan merenih.
- Masukkan terung, bunga kantan, daun kesum dan daun limau purut. Biarkan mendidih.
- Kemudian, masukkan ikan pari, nanas, garam dan MCR secukup rasa. Renihkan lagi dan sesuaikan rasa.
Nasi Goreng Ulam dan Ikan Masin
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan nasi sejuk – digemburkan
Segenggam ikan kurau masin – digunting kecil
3 biji bawang merah – dihiris nipis
5 biji cili padi hijau – ditumbuk halus
1/2 helai daun kunyit – dihiris nipis
10 helai daun kaduk – dihiris nipis
Segenggam daun kesum tanpa tangkai – dihiris nipis
2 tangkai daun limau purut – dibuang urat dan dihiris nipis
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris nipis
Garam dan Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)
2 sudu besar minyak kelapa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan masin hingga garing. Ketepikan dan masukkan bawang merah dan tumis hingga layu bersama ikan masin tadi.
- Masukkan nasi, ulam-ulaman, garam dan MCR secukup rasa.
- Goreng beberapa minit hingga rata dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment