Tuesday, May 15, 2018

Menu 8 Mei 2018


Gulai Tempoyak Ikan Senangin

Bahan-bahan:

2 ketul ikan senangin
1/2 batang bunga kantan
Segenggam daun kesum (tanpa tangkai)
Sedikit daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
Air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)

Bahan-bahan dikisar halus:

1 biji cili merah – dipotong kecil
5 biji cili padi hijau – dipotong kecil
1 biji bawang merah – dipotong kecil
1 inci kunyit – dipotong kecil
1 sudu besar tempoyak
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar, air, daun kunyit dan serai ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, asam gelugur, garam dan MCR.
  3. Perlahankan api dan renihkan hingga ikan masak.






Ikan Pari Masak Gerang Asam

Sumber: Google

Bahan-bahan:

1 ekor ikan pari sederhana besar – dipotong kepada beberapa bahagian
1 biji terung bulat – dibelah 6
2 potong nanas madu – dipotong kecil
1/2 batang bunga kantan
Segenggam daun kesum (tanpa tangkai)
2 tangkai daun limau purut
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 senduk kecil minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:

2 cawan cili kering – dipotong kecil, dibuang biji dan direndam air panas
3 biji bawang merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
1 inci lengkuas – dipotong kecil
1 inci kunyit – dipotong kecil
1 batang serai (besar) – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar di atas api sederhana hingga pecah minyak sambil dikacau selalu.
  2. Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau dan biarkan merenih.
  3. Masukkan terung, bunga kantan, daun kesum dan daun limau purut. Biarkan mendidih.
  4. Kemudian, masukkan ikan pari, nanas, garam dan MCR secukup rasa. Renihkan lagi dan sesuaikan rasa.





Nasi Goreng Ulam dan Ikan Masin

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan nasi sejuk – digemburkan
Segenggam ikan kurau masin – digunting kecil
3 biji bawang merah – dihiris nipis
5 biji cili padi hijau – ditumbuk halus
1/2 helai daun kunyit – dihiris nipis
10 helai daun kaduk – dihiris nipis
Segenggam daun kesum tanpa tangkai – dihiris nipis
2 tangkai daun limau purut – dibuang urat dan dihiris nipis
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris nipis
Garam dan Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)
2 sudu besar minyak kelapa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan masin hingga garing. Ketepikan dan masukkan bawang merah dan tumis hingga layu bersama ikan masin tadi.
  2. Masukkan nasi, ulam-ulaman, garam dan MCR secukup rasa.
  3. Goreng beberapa minit hingga rata dan sedia dihidangkan.

No comments: