Gulai Kurma Telur Rebus
Bahan-bahan:
5 biji telur rebus – dikupas
1/2 batang lobak merah – dipotong jejari
1 biji kentang – dipotong 6
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
3 biji cili hijau – dibuang biji dan dipotong
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
1/2 kotak santan
1 peket serbuk kurma Baba's
Air secukupnya
1/2 sudu teh pes asam jawa
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1/2 senduk kecil minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Kemudian, tumis pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan perang.
- Masukkan serbuk kurma dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air, kentang dan lobak merah. Kacau dan tutup untuk melembutkan kentang.
- Setelah kentang empuk, masukkan telur rebus, santan, cili hijau, bawang besar, pes asam jawa, garam dan MCR secukup rasa. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan tutup api.
Leek Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
1 ikat leek – dipotong 5 cm panjang dan dibelah 2
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
1 batang cendawan 'King' – dihiris
1 1/2 sudu besar sos tiram
5 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/4 biji bawang Holland – dihiris
1 sudu besar minyak kelapa
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang Holland hingga harum dan layu.
- Masukkan leek, cendawan, lada benggala, air dan sos tiram. Besarkan api dan kacau segera (stir-fry) hingga sayur lembut tetapi tidak lembik. Tutup api.
No comments:
Post a Comment