Thursday, May 17, 2018

Menu 16 Mei 2018


Gulai Kurma Telur Rebus

Bahan-bahan:

5 biji telur rebus – dikupas
1/2 batang lobak merah – dipotong jejari
1 biji kentang – dipotong 6
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
3 biji cili hijau – dibuang biji dan dipotong
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
1/2 kotak santan
1 peket serbuk kurma Baba's
Air secukupnya
1/2 sudu teh pes asam jawa
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1/2 senduk kecil minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Kemudian, tumis pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan perang.
  2. Masukkan serbuk kurma dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air, kentang dan lobak merah. Kacau dan tutup untuk melembutkan kentang.
  4. Setelah kentang empuk, masukkan telur rebus, santan, cili hijau, bawang besar, pes asam jawa, garam dan MCR secukup rasa. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan tutup api.




Leek Goreng Sos Tiram

Bahan-bahan:

1 ikat leek – dipotong 5 cm panjang dan dibelah 2
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
1 batang cendawan 'King' – dihiris
1 1/2 sudu besar sos tiram
5 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/4 biji bawang Holland – dihiris
1 sudu besar minyak kelapa
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang Holland hingga harum dan layu.
  2. Masukkan leek, cendawan, lada benggala, air dan sos tiram. Besarkan api dan kacau segera (stir-fry) hingga sayur lembut tetapi tidak lembik. Tutup api.

No comments: