Sunday, May 6, 2018

Menu 6 Mei 2018


Kacang Buncis Goreng Telur

Bahan-bahan:

10 tangkai kacang buncis – dibuang urat dan dipotong serong 4 cm panjang
1 biji cili merah – dihiris serong
1 biji telur
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu teh minyak bijan + 1/2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
  2. Masukkan kacang buncis, cili merah, bawang besar dan sos ikan. Besarkan api dan kacau hingga lembut.
  3. Buat ruang dan pecahkan telur. Setelah agak mengeras, kacau bersama sayur hingga masak.


Sotong Masak Kicap

Bahan-bahan:

8 ekor sotong (bertelur) – dibuang kulit luar
1/4 biji lobak merah – dipotong seperti mancis
1 biji cili hijau – dihiris kasar (serong)
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris batang mancis
1/2 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
Kicap masin Tamin secukupnya
Kicap ABC secukupnya
Air, garam dan Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan kuali non-stick dan masukkan sotong. Kacau hingga keluar airnya dan sotong berubah warna. Keluarkan dan cuci kuali.
  2. Panaskan semula kuali dan tuangkan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan harum baunya.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan kicap masin dan kicap ABC. Kacau rata dan masukkan sedikit air (ikut suka hendak kuah banyak mana).
  5. Masukkan lobak merah dan bawang Holland dan masak hingga mendidih.
  6. Masukkan sotong, cili hijau dan cili padi. Kacau sebentar dan tutup api.

No comments: