Kacang Buncis Goreng Telur
Bahan-bahan:
10 tangkai kacang buncis – dibuang urat dan dipotong serong 4 cm panjang
1 biji cili merah – dihiris serong
1 biji telur
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu teh minyak bijan + 1/2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
- Masukkan kacang buncis, cili merah, bawang besar dan sos ikan. Besarkan api dan kacau hingga lembut.
- Buat ruang dan pecahkan telur. Setelah agak mengeras, kacau bersama sayur hingga masak.
Sotong Masak Kicap
Bahan-bahan:
8 ekor sotong (bertelur) – dibuang kulit luar
1/4 biji lobak merah – dipotong seperti mancis
1 biji cili hijau – dihiris kasar (serong)
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris batang mancis
1/2 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
Kicap masin Tamin secukupnya
Kicap ABC secukupnya
Air, garam dan Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan kuali non-stick dan masukkan sotong. Kacau hingga keluar airnya dan sotong berubah warna. Keluarkan dan cuci kuali.
- Panaskan semula kuali dan tuangkan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan harum baunya.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap masin dan kicap ABC. Kacau rata dan masukkan sedikit air (ikut suka hendak kuah banyak mana).
- Masukkan lobak merah dan bawang Holland dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sotong, cili hijau dan cili padi. Kacau sebentar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment