Wednesday, May 16, 2018

Menu 14 Mei 2018


Pajeri Terung

Bahan-bahan:

3 biji terung panjang (sederhana besar) – dibelah 2 tanpa putus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar kerisik
1/2 kotak santan
Air secukupnya
2 sudu besar gula
1 peket serbuk kari daging Baba's
3 tangkai daun kari
1/4 sudu teh pes asam jawa Adabi
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
6 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

3 biji bawang merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 inci halia – dipotong kecil
1/2 cawan udang kering – direndam sebentar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun kari dan bahan tumbuk hingga harum dan keperangan.
  2. Masukkan serbuk kari dan kacau rata hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula, kerisik, air, santan, asam jawa, garam, MCR dan terung. Perlahankan api dan renihkan hingga kuah semakin pekat dan santan pecah minyak. Kacau sekali sekala perlahan-lahan untuk mengelakkan terung pecah.
  4. Setelah kuah pekat, tutup api dan hidangkan.






Sambal Tumis Telur Rebus

Bahan-bahan:

5 biji telur – direbus dan dikupas
1 biji bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
1 keping asam gelugur
1 sudu teh gula melaka
2 sudu besar sos tiram
Garam, Maggi Cukup Rasa dan air secukupnya
6 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:

1 1/2 cawan cili kering – dibuang biji dan direbus hingga lembut
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 inci belacan bakar
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis separuh hirisan bawang Holland hingga layu dan perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula melaka dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, baki hirisan bawang Holland, asam gelugur, garam dan MCR dan kacau rata. Kemudian, masukkan telur rebus.
  5. Kacau sekali sekala hingga sambal sedikit pekat.





Sotong Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:

400 gm sotong – dibuang kulit dan dihiris bulat setebal 2 cm
2 tangkai daun limau purut
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat
1/4 biji bunga kubis – dipotong kecil
1/4 biji brokoli – dipotong kecil
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
5 biji cili padi hijau – dipotong 2
1/4 biji bawang Holland – dibelah 2
5 sudu besar cili kisar (sama resipi seperti di atas)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos cili
Sedikit kicap manis ABC
Sedikit minyak bijan
Sedikit sos ikan
5 sudu besar minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga pecah minyak, kemudian masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos cili, minyak bijan dan sos ikan. Kacau rata beberapa minit.
  2. Masukkan lobak merah, bunga kubis, lada benggala, bawang Holland dan sedikit air. Renihkan.
  3. Setelah lobak merah lembut, masukkan sotong, brokoli, cili padi, garam dan MCR. Kacau rata hingga sotong masak dan tutup api.

No comments: