Pajeri Terung
Bahan-bahan:
3 biji terung panjang (sederhana besar) – dibelah 2 tanpa putus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar kerisik
1/2 kotak santan
Air secukupnya
2 sudu besar gula
1 peket serbuk kari daging Baba's
3 tangkai daun kari
1/4 sudu teh pes asam jawa Adabi
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
6 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
3 biji bawang merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 inci halia – dipotong kecil
1/2 cawan udang kering – direndam sebentar
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun kari dan bahan tumbuk hingga harum dan keperangan.
- Masukkan serbuk kari dan kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, kerisik, air, santan, asam jawa, garam, MCR dan terung. Perlahankan api dan renihkan hingga kuah semakin pekat dan santan pecah minyak. Kacau sekali sekala perlahan-lahan untuk mengelakkan terung pecah.
- Setelah kuah pekat, tutup api dan hidangkan.
Sambal Tumis Telur Rebus
Bahan-bahan:
5 biji telur – direbus dan dikupas
1 biji bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
1 keping asam gelugur
1 sudu teh gula melaka
2 sudu besar sos tiram
Garam, Maggi Cukup Rasa dan air secukupnya
6 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/2 cawan cili kering – dibuang biji dan direbus hingga lembut
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 inci belacan bakar
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis separuh hirisan bawang Holland hingga layu dan perang.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan gula melaka dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air, baki hirisan bawang Holland, asam gelugur, garam dan MCR dan kacau rata. Kemudian, masukkan telur rebus.
- Kacau sekali sekala hingga sambal sedikit pekat.
Sotong Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
400 gm sotong – dibuang kulit dan dihiris bulat setebal 2 cm
2 tangkai daun limau purut
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat
1/4 biji bunga kubis – dipotong kecil
1/4 biji brokoli – dipotong kecil
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
5 biji cili padi hijau – dipotong 2
1/4 biji bawang Holland – dibelah 2
5 sudu besar cili kisar (sama resipi seperti di atas)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos cili
Sedikit kicap manis ABC
Sedikit minyak bijan
Sedikit sos ikan
5 sudu besar minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga pecah minyak, kemudian masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos cili, minyak bijan dan sos ikan. Kacau rata beberapa minit.
- Masukkan lobak merah, bunga kubis, lada benggala, bawang Holland dan sedikit air. Renihkan.
- Setelah lobak merah lembut, masukkan sotong, brokoli, cili padi, garam dan MCR. Kacau rata hingga sotong masak dan tutup api.
No comments:
Post a Comment