3 Ramadhan
Gulai Ayam dan Kentang Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
12 ketul ayam
1 biji kentang – dipotong 6
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
3 tangkai daun limau purut – diracik
1 keping asam gelugur – dibilas
3/4 kotak santan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
15 tangkai cili padi merah dan hijau – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
4 biji tomato ceri – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar, air, kentang dan serai ke dalam periuk dan didihkan di atas api sederhana dan tutup periuk.
- Setelah mendidih, masukkan ayam, daun kunyit dan daun limau purut. Didihkan lagi supaya ayam mengecut.
- Setelah mendidih dan ayam mengecut, masukkan bahan-bahan lain dan kacau sekali sekala supaya santan tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa dan tutup api.
Sotong Masak Paprik
Bahan-bahan:
300 gm sotong kecil – biarkan seekor-seekor
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
Sedikit hirisan halia
1/2 biji bawang Holland – dipotong 2
3 tangkai daun limau purut – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 cawan bunga kubis yang dipotong
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat
1/4 biji lada benggala kuning – dipotong kecil
1 biji lada hijau solok – dibuang biji dan dihiris kasar
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap ABC
Sedikit sos ikan
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, serai dan halia hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan, daun limau purut, lobak merah dan bunga kubis. Kacau rata dan masukkan sedikit air.
- Setelah mendidih, masukkan sotong, lada benggala, cili solok, kicap ABC, garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata hingga sotong masak dan tutup api.
No comments:
Post a Comment