Tuesday, May 22, 2018

Menu 19 Mei 2018

3 Ramadhan


Gulai Ayam dan Kentang Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

12 ketul ayam
1 biji kentang – dipotong 6
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
3 tangkai daun limau purut – diracik
1 keping asam gelugur – dibilas
3/4 kotak santan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

15 tangkai cili padi merah dan hijau – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
4 biji tomato ceri – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar, air, kentang dan serai ke dalam periuk dan didihkan di atas api sederhana dan tutup periuk.
  2. Setelah mendidih, masukkan ayam, daun kunyit dan daun limau purut. Didihkan lagi supaya ayam mengecut.
  3. Setelah mendidih dan ayam mengecut, masukkan bahan-bahan lain dan kacau sekali sekala supaya santan tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa dan tutup api.


Sotong Masak Paprik

Bahan-bahan:

300 gm sotong kecil – biarkan seekor-seekor
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
Sedikit hirisan halia
1/2 biji bawang Holland – dipotong 2
3 tangkai daun limau purut – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 cawan bunga kubis yang dipotong
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat
1/4 biji lada benggala kuning – dipotong kecil
1 biji lada hijau solok – dibuang biji dan dihiris kasar
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap ABC
Sedikit sos ikan
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, serai dan halia hingga harum.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan, daun limau purut, lobak merah dan bunga kubis. Kacau rata dan masukkan sedikit air.
  4. Setelah mendidih, masukkan sotong, lada benggala, cili solok, kicap ABC, garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata hingga sotong masak dan tutup api.

No comments: