Monday, May 28, 2018

Menu 27 Mei 2018

11 Ramadhan


Bubur Kacang Hijau

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan kacang hijau – direndam 3 – 4 jam
Air secukupnya
1 helai daun pandan – disimpul
3 ketul sederhana gula melaka – dipotong kecil
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/2 kotak santan

Cara-cara:

  1. Rebus kacang hijau hingga empuk dan pecah sedikit, tambah air jika perlu semasa merebus.
  2. Masukkan daun pandan, gula melaka, gula, garam dan santan. Kacau rata dan masak hingga hampir pekat. Tutup api.




Telur Dadar ala Thai

Bahan-bahan:

3 biji telur – dipukul hingga gebu
2 sudu besar sos ikan
1/2 biji bawang Holland – dihiris
1 biji cili merah – dihiris serong
Minyak untuk menggoreng (agak banyak)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak.
  2. Satukan bahan-bahan lain. Tuangkan dari aras yang agak tinggi ke dalam kuali supaya telur ada kerak-kerak garing di bahagian tepinya.
  3. Goreng hingga perang dan terbalikkan. Goreng lagi hingga perang. Toskan minyaknya dan hidangkan.




Siakap Sweet Sour

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap sederhana
Tepung jagung, garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1 batang serai – dihiris nipis
2 inci halia – dihiris mancis
5 biji cili padi merah dan hijau – dihiris nipis
1/4 biji timun Jepun – dipotong dadu
1/4 biji lobak merah – dipotong dadu
6 kiub nanas dalam tin – dipotong dadu
1/4 biji lada benggala hijau – dipotong dadu
3/4 cawan cili kisar
2 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng ikan.
  2. Sementara itu, gaul ikan dengan tepung jagung, garam dan serbuk kunyit rata-rata.
  3. Goreng hingga garing. Angkat, toskan dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan sahaja.
  5. Tumis bawang Holland, bawang putih, halia, serai dan cili padi hingga perang.
  6. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  7. Masukkan sos cili Thai, sos cili, sos tiram dan sos ikan. Kacau rata dan tumis beberapa minit lagi.
  8. Masukkan timun, lobak merah, nanas dan lada benggala. Kacau rata dan masukkan air secukupnya. Masak hingga mendidih kemudian masukkan garam dan MCR. Sesuaikan rasa dan setelah agak pekat tutup api.
  9. Tuangkan sos ke atas ikan dan hidangkan segera.




Peria Goreng Cili Padi

Bahan-bahan:

1/4 biji peria besar – dihiris nipis
Air bercampur 1 sudu besar garam untuk merendam peria
3 ketul isi ayam – dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar (kering):

5 biji cili padi merah dan hijau – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
1/2 biji bawang besar – dipotong

Cara-cara:

  1. Rendam peria di dalam air bergaram lebih kurang 30 minit, kemudian bilas dan toskan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan layu, kemudian masukkan ayam dan tumis rata hingga berubah warna.
  3. Masukkan sos tiram, peria dan sedikit air (sekadar untuk melembutkan peria).
  4. Kacau sekali sekala hingga peria lembut dan tutup api.

No comments: