Sup Kepala Ikan Jenahak
Bahan-bahan:
1 keping kepala ikan jenahak
1 peket Sup Bunjut Ikan Adabi – dibilas
1/2 cawan potongan bunga kubis
1/2 cawan potongan brokoli
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat dan dipotong 2
1 batang cendawan 'king' – dihiris
3 biji tomato ceri – dibelah 2
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1/4 biji limau nipis
Cara-cara:
- Masukkan air, sup bunjut, bunga kubis, brokoli, lobak merah dan cendawan ke dalam periuk dan didihkan.
- Masukkan kepala ikan, tomato ceri, garam dan MCR secukup rasa.
- Setelah mendidih, tutup api dan perahkan limau nipis.
Sambal Tumis Sardin
Bahan-bahan:
1 tin kecil mackerel Cap Ayam
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili kisar
1 tin kecil (tin sardin) air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
4 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan perang.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan sos tiram dan tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan sardin, air, asam gelugur, bawang Holland dan cili padi merah. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR secukup rasa. Biarkan masak beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment