Thursday, May 17, 2018

Menu 15 Mei 2018


Sup Kepala Ikan Jenahak

Bahan-bahan:

1 keping kepala ikan jenahak
1 peket Sup Bunjut Ikan Adabi – dibilas
1/2 cawan potongan bunga kubis
1/2 cawan potongan brokoli
1/2 batang lobak merah – dihiris bulat dan dipotong 2
1 batang cendawan 'king' – dihiris
3 biji tomato ceri – dibelah 2
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1/4 biji limau nipis

Cara-cara:

  1. Masukkan air, sup bunjut, bunga kubis, brokoli, lobak merah dan cendawan ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Masukkan kepala ikan, tomato ceri, garam dan MCR secukup rasa.
  3. Setelah mendidih, tutup api dan perahkan limau nipis.




Sambal Tumis Sardin

Bahan-bahan:

1 tin kecil mackerel Cap Ayam
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cili kisar
1 tin kecil (tin sardin) air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
4 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan sos tiram dan tumis lagi beberapa minit.
  3. Masukkan sardin, air, asam gelugur, bawang Holland dan cili padi merah. Kacau rata.
  4. Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR secukup rasa. Biarkan masak beberapa minit dan tutup api.

No comments: