Sambal Tumis Udang dengan Petai
Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana – dibuang muncung dan urat hitam
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1 cawan petai
1 keping asam gelugur
2 cawan cili kisar
1 inci belacan bakar – dihancurkan
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan belacan hingga mendidih.
- Masukkan gula perang dan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan petai dan sedikit air. Kacau rata dan masak hingga petai agak lembut.
- Masukkan udang, bawang Holland dan asam gelugur. Kacau rata dan masak 8 – 10 minit lagi. Akhir sekali, masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa dan tutup api.
Kubis Goreng
Bahan-bahan:
1/4 biji kubis – dihiris kasar
1/4 biji lobak merah – dipotong mancis
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
Segenggam ikan bilis – dibasuh
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 biji bawang Holland – dihiris
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga agak garing. Ketepikan, masukkan bawang putih dan bawang Holland. Kacau sekali dan tumis hingga wangi dan perang.
- Masukkan sayur-sayuran, sos tiram, air dan MCR. Besarkan api dan kacau rata hingga lembut. Tutup api.
No comments:
Post a Comment