Monday, May 28, 2018

Menu 26 Mei 2018


Sambal Tumis Udang dengan Petai

Bahan-bahan:

1/2 kg udang sederhana – dibuang muncung dan urat hitam
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1 cawan petai
1 keping asam gelugur
2 cawan cili kisar
1 inci belacan bakar – dihancurkan
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 cawan minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan belacan hingga mendidih.
  2. Masukkan gula perang dan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan petai dan sedikit air. Kacau rata dan masak hingga petai agak lembut.
  4. Masukkan udang, bawang Holland dan asam gelugur. Kacau rata dan masak 8 – 10 minit lagi. Akhir sekali, masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa dan tutup api.




Kubis Goreng

Bahan-bahan:

1/4 biji kubis – dihiris kasar
1/4 biji lobak merah – dipotong mancis
1/4 biji lada benggala merah – dihiris kasar
Segenggam ikan bilis – dibasuh
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 biji bawang Holland – dihiris
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga agak garing. Ketepikan, masukkan bawang putih dan bawang Holland. Kacau sekali dan tumis hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan sayur-sayuran, sos tiram, air dan MCR. Besarkan api dan kacau rata hingga lembut. Tutup api.

No comments: