Ikan Jenahak Masak Kicap
Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
4 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
Kicap masin Tamin dan kicap ABC secukupnya
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa (jika perlu)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 6 sudu besar. Tumis pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos cili, serbuk lada hitam, kicap masin dan kicap ABC dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih. Kemudian, masukkan ikan goreng, cili padi dan bawang besar. Kacau rata, sesuaikan rasa dan tutup api.
Masak Lemak Labu dan Ikan Bilis
Bahan-bahan:
1/2 biji labu kuning (manis) – dipotong kiub
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Santan (kotak) dan air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
Segenggam ikan bilis – direndam sebentar
1 biji cili merah – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil
Cara-cara:
- Masukkan bahan tumbuk, air, serbuk kunyit, serai, daun kunyit dan labu ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah labu setengah masak, masukkan santan dan asam gelugur. Perlahankan api, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
- Sesuaikan rasa dan setelah labu empuk, tutup api.
Ala Korean Spicy Fried Chicken
Bahan-bahan:
1/2 peket drummet Ayamas (Original) – digoreng garing
2 sudu besar bijan putih – digoreng tanpa minyak
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos lada hitam Swiss Bear
Sedikit air, garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili Thai, madu, sos lada hitam, air, garam dan MCR.
- Kacau rata dan setelah mendidih, masukkan ayam goreng. Gaul rata supaya bersalut.
- Setelah agak pekat dan kering taburkan separuh bijan dan gaul rata.
- Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan kemudian taburkan baki bijan.
No comments:
Post a Comment