Tuesday, May 15, 2018

Menu 9 Mei 2018


Ikan Jenahak Masak Kicap

Bahan-bahan:

2 keping ikan jenahak
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
4 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
Kicap masin Tamin dan kicap ABC secukupnya
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa (jika perlu)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 6 sudu besar. Tumis pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos cili, serbuk lada hitam, kicap masin dan kicap ABC dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih. Kemudian, masukkan ikan goreng, cili padi dan bawang besar. Kacau rata, sesuaikan rasa dan tutup api.





Masak Lemak Labu dan Ikan Bilis

Bahan-bahan:

1/2 biji labu kuning (manis) – dipotong kiub
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Santan (kotak) dan air secukupnya
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

Segenggam ikan bilis – direndam sebentar
1 biji cili merah – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan tumbuk, air, serbuk kunyit, serai, daun kunyit dan labu ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Setelah labu setengah masak, masukkan santan dan asam gelugur. Perlahankan api, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
  3. Sesuaikan rasa dan setelah labu empuk, tutup api.





Ala Korean Spicy Fried Chicken

Bahan-bahan:

1/2 peket drummet Ayamas (Original) – digoreng garing
2 sudu besar bijan putih – digoreng tanpa minyak
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos lada hitam Swiss Bear
Sedikit air, garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos cili Thai, madu, sos lada hitam, air, garam dan MCR.
  3. Kacau rata dan setelah mendidih, masukkan ayam goreng. Gaul rata supaya bersalut.
  4. Setelah agak pekat dan kering taburkan separuh bijan dan gaul rata.
  5. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan kemudian taburkan baki bijan.

No comments: